Suspendarea și demiterea lui Klaus Iohannis: posibilități și implicații
Politica

Suspendarea și demiterea lui Klaus Iohannis: posibilități și implicații

Suspendarea si demiterea lui Klaus Iohannis posibilitati si implicatii

Suspendarea și Demiterea lui Klaus Iohannis: Un Scenariu Posibil?

Partidul Oamenilor Tineri (POT) a redepus, pentru a treia oară, cererea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, semnată de 178 de parlamentari de la POT, AUR, S.O.S. România și USR. Birourile permanente ale Senatului și Camerei Deputaților se vor reuni pentru a decide asupra acestei cereri.

Constituția României și Suspendarea Președintelui

Conform Constituției, președintele poate fi suspendat pentru încălcarea gravă a Constituției și pentru fapte de înaltă trădare. Suspendarea se face de Parlament, iar demiterea prin referendum. Președintele poate da explicații Parlamentului cu privire la faptele imputate.

Procedura de Suspendare în Parlament

Propunerea de suspendare poate fi inițiată de cel puțin o treime din numărul deputaților și senatorilor și se aduce la cunoștința Președintelui. Birourile permanente comunică propunerea Președintelui și stabilesc data ședinței comune a Camerelor. Președintele poate da explicații în fața Parlamentului.

Avizul Consultativ al Curții Constituționale

Curtea Constituțională dă un aviz consultativ pentru propunerea de suspendare, analizând faptele prezentate. Avizul este comunicat președinților celor două Camere și Președintelui României.

Ședința Comună a Camerelor după Avizul Curții Constituționale

În termen de 24 de ore de la primirea avizului, Camerele Parlamentului se întrunesc în ședință comună pentru a hotărî asupra propunerii de suspendare. Președintele poate da explicații în timpul dezbaterilor. Hotărârea se adoptă cu votul majorității deputaților și senatorilor.

Suspendarea Președintelui – Etapa Referendumului

Dacă propunerea de suspendare este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea președintelui. Cetățenii se pronunță prin „DA” sau „NU” la întrebarea „Sunteți de acord cu demiterea Președintelui României?”. Demiterea este aprobată dacă întrunește majoritatea voturilor cetățenilor înscriși în listele electorale.

Stabilirea Valabilității Referendumului de către Curtea Constituțională

Curtea Constituțională confirmă rezultatele referendumului și veghează la respectarea procedurii de organizare și desfășurare a acestuia. Hotărârea Curții este prezentată Camerei Deputaților și Senatului, întrunite în ședință comună.

Suspendarea Președintelui pentru Fapte de Înaltă Trădare

Președintele poate fi pus sub acuzare pentru înaltă trădare de către Parlament, cu votul a cel puțin două treimi din numărul deputaților și senatorilor. De la data punerii sub acuzare și până la demitere, președintele este suspendat de drept. Competența de judecată aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Sursa:

Sursa: www.realitatea.net/stiri/politica/suspendarea-si-demiterea-lui-klaus-iohannis-cat-de-posibil-este-acest-scenariu-si-ce-implicatii-are_67a9de20f5b5542cca392163